Fanatics

Fanatics, het talentenpodium voor jonge Rotterdammers, is terug. Dat vieren we met een grote kick-off waarin oude en nieuwe talenten elkaar ontmoeten en inspireren. Van oud-deelnemers die zich ontwikkeld hebben tot bekende artiesten tot het nieuwste talent dat je wilt ontdekken. Verwacht een show met optredens in verschillende podiumdisciplines: dans, muziek, spoken word, alles komt aan bod. Welke artiest gaat naar huis met de stimuleringsprijs van €2000!?

Janine Kratzenberg van de SKVR geeft tekst en uitleg:

Wat is Fanatics ook alweer?

“Fanatics was vijftien jaar lang een laagdrempelige talentenjacht voor Rotterdams talent tussen 14 en 27 jaar in alle podiumkunsten. Je kon er als beginnend artiest podiumervaring opdoen. Van muziek, tot dans en van circusacts tot spoken word, alles kwam voorbij. Met als kern: respect voor de artiest en oog voor talentontwikkeling. Op het podium kreeg je drie minuten lang de volle aandacht van iedereen. Of je nou beginner was of iets meer gevorderd. Na elke act gaf de jury opbouwende feedback en aan het einde van de avond was er een winnaar. Het publiek mocht ook stemmen voor de publieksprijs.” 

Nu bekende Rotterdammers hebben een verleden bij Fanatics. Wie zoal?

“Artiesten als Jandino Asporaat, Ronnie Flex, Rajiv Bhagwanbali en Dalton Jansen hebben hun eerste of tweede stapjes bij Fanatics gezet.” 

Na vijf jaar pauze zijn jullie weer terug. Waarom?

“Bij de SKVR begon een herstart een beetje te borrelen. We waren samen met Quardin, een platform van jongeren voor cultuur een ondernemerschap, al bezig met talentontwikkeling in de wijken via 010jam. Daar sloot dit heel goed op aan. Toen Maak Mee In Je Wijk bij ons aanklopte, raakte het allemaal in een stroomversnelling.”

Wordt het weer net zoals vroeger?

“Het is nu meer een samenwerking. We organiseren Fanatics samen met Quardin en betrekken daarbij culturele organisaties in de wijk, zoals Cult North. Uiteindelijk moet Fanatics helemaal voor en door jongeren worden. We willen niet alleen op het podium aan talentontwikkeling doen, maar ook achter de schermen met zaken als programmering, opbouw, netwerken en promotie.”

Hoe past het in de programmering Maak Mee In Je Wijk?

“Ook Fanatics gaat over cultuur op wijkniveau en het geven van een impuls aan makers. Daarmee sluit het goed aan op de Rotterdamse Wijken Show en Cultuur Boost.”

Waarom is cultuur op wijkniveau belangrijk voor de SKVR?

“Daar gebeurt het, daar zitten de jongeren. Er ontstaan steeds meer kleine interessante culturele initiatieven in de wijken. De SKVR kan ondersteuning bieden op het gebied van financiering, kennis, menskracht. Zo kom je in een constructie waar je elkaar versterkt.”

Op 21 april is de kick-off voor Fanatics in de Maassilo. Wat kunnen bezoekers daar verwachten?

“Het lijkt me leuk als straks wat oud-deelnemers van de partij zijn. De winnaar van de juryprijs van deze editie krijgt een cheque van 2000 euro te besteden aan de ontwikkeling van de act. Je kunt je laten coachen door een van de aangesloten culturele organisaties, maar je mag het geld ook gebruiken voor een nieuwe gitaar of het opnemen van een videoclip.”

De kick-off van Fanatics gaat plaatsvinden in de tweede helft van april. Houd deze website en de socials van @fanatics_010 in de gaten voor de line-up en datum.