Melissa Fortes

Melissa Fortes (43) begon als achtergrondzangeres in de Kaapverdiaanse gemeenschap. Ze toerde onder meer met Nelson Freitas, Gil Semedo, Livity en Dina Medina. Binnenkort brengt de kleurrijke zangeres een nieuwe EP uit met een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse muziek met een vleugje jazz, soul en afropop.

Wat kenmerkt Kaapverdiaanse muziek?

“Het is heel divers en kan je heel erg raken, tot in je kern. Of het nou opzwepende muziek is waarbij je niet kunt blijven stil staan of meer ingetogen. De traditionele muziek zijn vaak levensliederen over liefde of heimwee. De muziek blijft zich ontwikkelen. Kaapverdianen kunnen heel goed nieuwe muziekstromingen vertalen naar een eigen geluid. Als een gerecht waaraan je bepaalde kruiden toevoegt.”

Hoe zou je jouw muziek willen typeren?

“Het is een mix van Kaapverdiaanse en Brazilaanse sounds met een vleugje jazz, soul en afropop. Ik zing afwisselend Portugees, Engels, Frans en Nederlands. Ik vind het leuk om te mixen en te matchen.”

Is het erg als je als luisteraar die talen niet machtig bent?

“Nee, zeker niet. Het Kaapverdiaans heeft een hele fijne klank en ligt goed in het gehoor. Ook al versta je het, niet dan voel je nog de emotie. Iemand als Cesária Évora is populair van Rusland tot aan Hawaï.  Madonna en Stromae zijn fans van haar muziek. Bij haar zie je echt de kracht van de muziek.”

Wat ga je doen tijdens de Rotterdamse Wijken Show?

“Mijn nieuwe nummer Bom Vibe. Ik ga ‘m voor het eerste live spelen, dus dat is wel spannend. Een midtempo dat gaat over de regisseur zijn van je eigen leven. En dat je op zoek gaat naar dat goeie gevoel.”

Je hebt niet veel kunnen optreden door corona. Niet echt een ‘bom vibe’, toch?

“Het is ook een beetje en reactie daarop. Zo van: we gaan er weer tegenaan! In het begin van de pandemie had ik er weinig moeite mee. Ik had ineens meer tijd om andere dingen te doen, zoals nummers schrijven voor mijn nieuwe EP. Maar het laatste half jaar werd het wel zwaarder. Het uitzicht op de toekomst ontbrak. Gaat het ooit nog wel goed komen, dacht ik soms. Gelukkig gaat dat nu veel beter! Zeker nu de Rotterdamse Wijken Show eraan komt.”

Wat verwacht je van de bonte stoet van de wijkenshow?

“Ik denk dat mensen verrast zullen zijn en volop gaan genieten. Het is erg laagdrempelig. Naar het theater of naar een concert gaan, is op dit moment misschien nog een horde die sommige mensen niet durven nemen. Ook omdat er dan ineens veel aanbod is en je niet weet waar je heen moet. Dit is het perfecte concept: je loopt op straat met je boodschappen en ineens gebeurt er van alles. Je blijft staan, je kletst wat met je buren die ook staan te kijken, je doet een dansje. Je kunt even alles vergeten. De diversiteit van het gezelschap is ook de kracht. Het is net een snoeppot; iedereen kan zijn lievelingssnoepje eruit pakken.”