O. Festival For Opera. Music. Theatre.

DO. Festival for Opera. Music. Theatre. presenteert de Rotterdamse Wijken Show. De show trekt door alle 14 gebieden van de stad en biedt podium aan meer dan 40 artiesten uit de Rotterdamse wijken zelf. Een muzikaal cadeautje bij jou in de buurt! Voor en door Rotterdammers.

Met de Rotterdamse Wijken Show neemt O. Festival for Opera. Music. Theatre, een volgende stap om na Orfeo en Majnun, Home Sweet Home en Icons, het festival nog meer aan de stadscultuur te verbinden. Hans Blik, zakelijk directeur van O., kijkt alvast vooruit.

Waarom presenteert een internationaal opera- en muziektheaterfestival Maak Mee In Je Wijk?

“De inspiratie voor ons festival ligt voor een groot deel in de stad, in de huiskamers waar de cultuur beleefd wordt en kunst gecreëerd. De voorstellingen zijn vaak in de openbare ruimte, daarnaast wil O. graag verhalen van de stad een podium bieden en werken we met lokaal talent. Dit programma is opgesteld om die humuslaag waar alles ontstaat, nieuw leven in te blazen, na Covid. Dat sluit erg goed aan bij onze filosofie.”

Hoe waren de afgelopen twee coronajaren voor jullie?

“Het was vooral overleven. Met alle beperkingen die er waren, mensen aan het werk te houden. Je bent vooral bezig met kijken wat er wel kan. Publiek bereiken is heel lastig als er zo weinig mag. Zoals het er nu uitziet kunnen we in mei volop aan de slag met O. en weer publiek ontvangen. Daar doen we trouwens ook op twee zaterdagen een soort ‘best of’, van de Rotterdamse Wijken Show.”

Wat is jullie rol?

“Samenbrengen is een belangrijk onderdeel. Een soort machmaker. In begin van de pandemie hebben we onder de titel Home Sweet Home een enorme videoproductie met honderd mensen uit Rotterdam gemaakt met onder andere spoken word, muziek, schilderen en gedichten. Daar hebben we de energie uit de stad gebundeld in een film. En op een eerder moment hadden we door de hele stad koren en dansgroepen waarin we bijvoorbeeld Turkse dans met Bollywooddans combineerden. Daaruit ontstaan nieuwe vormen en uitingen. Los van ons festival. Dat is te gek natuurlijk! Dat willen we ook bereiken met de Rotterdamse Wijken Show.”

Dit festival is eenmalig, maar er zijn dus ook langere termijndoelen, zo te horen?

“We zijn als instituut ook talentontwikkelaar. Dat gaat het hele jaar door. Niet alleen op de momenten dat we zichtbaar zijn voor het grote publiek zoals tijdens een festival. We zijn continu bezig om nieuwe projecten te ontwikkelen op wijkniveau of internationaal. Het jaarlijkse feestje in de vorm van het O. Festival, is natuurlijk wel de kers op de taart.”

Wil je meer weten over O. Festival for Opera. Music. Theatre.? Bekijk dan hun website.