Rajiv Bhagwanbali

Rajiv Bhagwanbali (36) begon zijn ‘culturele loopbaan’ als danser bij het HipHopHuis. Na zijsprongen richting theater, muziek, dans, massage en sport werd hij onder meer regisseur bij het O. Festival en artistiek directeur bij de Rotterdam Street Culture Week. Bij de Rotterdamse Wijken Show is hij artistiek leider.

Hoe is de Rotterdamse Wijken Show bij jou terechtgekomen?

“Ik heb een talent om verschillende groepen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, te verbinden. Dat heb ik ook al gedaan bij eerdere voorstellingen van het O. Festival met bijvoorbeeld Orfeo & Majnun waarin ik opera, spoken word, Chinese harp, moderne dans combineerde tot een logisch verhaal. Hier is het vooral de uitdaging om in elke wijk de lokale acts in te passen. Je zoekt naar overgangen tussen de verschillende optredens die kloppen. Wat werkt wel en wat niet. Je maakt eigenlijk veertien puzzels, voor elke wijkenshow één.”

Wie zoekt de talenten uit?

“Dat gebeurt in samenwerking. De cultuurregisseurs van Cultuur Concreet komen met een lijstje met talenten in hun wijk en ik heb ook ideeën voor geschikte kandidaten. Tijdens die zoektocht kom je altijd weer leuke acts tegen of mensen die je verder kunnen helpen met hun netwerk. Ik ben zelf 36, dus ik sta ook niet meer elk weekend in een club of bij een jamsessie.”

Wat is er straks te zien op de pop-up wagen?

“Stanley Clementina en zijn band die voor grote artiesten als Ronnie Flex, Frenna en Gerard Joling hebben gespeeld, begeleiden de vaste deelnemers en zorgen voor een muzikale show met bijvoorbeeld een medley van nummers van Rotterdamse artiesten. Het aanbod van lokale talenten is echt heel divers en verschilt heel erg per wijk. De artiesten vormen zich heel erg naar de mogelijkheden die er in een gebied zijn. In Delfshaven is er veel wereldmuziek, maar dat komt omdat de Codarts Wereldmuziekafdeling daar ook zit. Het varieert van een dertienjarige volkszanger tot Bollywooddans tot Kaapverdiaanse zang en beatboxers. Maar ook percussie, spoken word, rap, ballet, buikdans, een circusact, accordeonspelers en opera.”

De show heeft een pop-up karakter, hoe kun je dat merken?

“Doordat we in principe het winkelgebied voor een uur gijzelen haha. We komen aan, we zetten de boel op en binnen een kwartier gaan we knallen. Zo snel als we er zijn, zijn we ook weer weg. Het is echt bedoeld voor de voorbijgangers. Je kunt geen kaartje kopen of reserveren. Je blijft hangen, of je loopt door, dat maakt ook niet uit. Dat maakt het dynamisch en organisch.”

Komt er nog een speciale uitsmijter bij de laatste editie in mei?

“De laatste editie is tijdens het O. Festival op twee toplocaties, het Afrikaanderplein en het Schouwburgplein. Daar maken we zeker iets bijzonders van. Met een paar echte knallers!” Bekijk het programma voor Afrikaanderplein (21 mei) en Schouwburgplein (28 mei) voor de artiesten die hier het podium zullen betreden.